• Bakgrunn

Hva er blåsestøping?

Blåsestøping er prosessen med å danne et smeltet rør (referert til som formen eller preformen) av termoplastisk materiale (polymer eller harpiks) og plassere formen eller preformen i et formhulrom og blåse opp røret med trykkluft, for å ta form av hulrommet og avkjøl delen før den tas ut av formen.

Enhver hul termoplastisk del kan formblåses.

Deler er ikke bare begrenset til flasker, der det er én åpning og den er vanligvis mindre i diameter eller størrelse enn de totale kroppsdimensjonene. Dette er noen av de vanligste formene som brukes i forbrukeremballasje, men det finnes andre typiske typer blåsestøpte deler, inkludert, men ikke begrenset til:

  • Industrielle bulkcontainere
  • Plen, hage og husholdningsartikler
  • Medisinsk utstyr og deler, leker
  • Byggeindustriprodukter
  • Bil-under panseret deler
  • Apparatets komponenter

Produksjonsprosesser for blåsestøping

Det er tre hovedtyper av blåsestøping:

  • Ekstrudert blåsestøping
  • Sprøyteblåsestøping
  • Injeksjonsstretch blåsestøping

Hovedforskjellene mellom dem er metoden for å danne parisonen; enten ved ekstrudering eller sprøytestøping, størrelsen på formen og fremgangsmåten for bevegelse mellom formen og blåseformen; enten stasjonær, skyttel, lineær eller roterende.

I ekstruderingsblåsestøping (EBM) smeltes polymeren og den faste ekstruderte smelten ekstruderes gjennom en dyse for å danne et hult rør eller forstøping. To halvdeler av en avkjølt form lukkes deretter rundt foremnet, trykkluft føres inn gjennom en nål eller nål, blåser den opp i form av form, og produserer dermed en hul del. Etter at den varme plasten er tilstrekkelig avkjølt, åpnes formen og delen fjernes.

I EBM er det to grunnleggende metoder for ekstrudering, kontinuerlig og intermitterende. I kontinuerlig ekstruderes formen kontinuerlig og formen beveger seg til og bort fra formen. I Intermittent blir plast akkumulert av ekstruderen i et kammer, og tvinger deretter gjennom dysen for å danne formen. Formene er typisk stasjonære under eller rundt ekstruderen.

Eksempler på den kontinuerlige prosessen er skyttelmaskiner for kontinuerlig ekstrudering og maskiner med roterende hjul. Intermitterende ekstruderingsmaskiner kan være frem- og tilbakegående skrue eller akkumulatorhode. Ulike faktorer vurderes når du velger mellom prosessene og størrelsen eller modellene som er tilgjengelige.

Eksempler på deler laget av EBM-prosessen inkluderer mange hule produkter, for eksempel flasker, industrielle deler, leker, bilindustri, apparatkomponenter og industriell emballasje.

Med hensyn til Injection Blow Systems – (IBS)-prosessen, sprøytestøpes polymeren på en kjerne i et hulrom for å danne et hult rør kalt en preform. Preformene roterer på kjernestangen til blåseformen eller formene ved blåsestasjonen for å blåses opp og avkjøles. Denne prosessen brukes vanligvis til å lage små flasker, vanligvis 16 oz/500 ml eller mindre ved svært høy effekt. Prosessen er delt inn i tre trinn: injeksjon, blåsing og utstøting, alt gjort i en integrert maskin. Deler kommer ut med nøyaktige ferdige dimensjoner og i stand til å holde stramme toleranser - uten ekstra materiale i formasjonen er det svært effektivt.

Eksempler på IBS-deler er farmasøytiske flasker, medisinske deler og kosmetikk- og andre forbrukerprodukter.

Injection Stretch Blow Molding- (ISBM) Injection Stretch Blow Molding- (ISBM)-prosessen ligner på IBS-prosessen beskrevet ovenfor, ved at preformen er sprøytestøpt. Den støpte preformen blir deretter presentert for blåseformen i en kondisjonert tilstand, men før den endelige blåsingen av formen strekkes preformen i lengde så vel som radialt. De typiske polymerene som brukes er PET og PP, som har fysiske egenskaper som forsterkes av strekkdelen av prosessen. Denne strekkingen gir den siste delen forbedret styrke og barriereegenskaper ved mye lettere vekt og bedre veggtykkelser enn IBS eller EBM – men ikke uten noen begrensninger som håndterte beholdere osv.. ISBM kan deles inn iEtt trinnogTo trinnbehandle.

IEtt trinnprosess både preformproduksjon og flaskeblåsing utføres i samme maskin. Dette kan gjøres i 3 eller 4 stasjonsmaskiner, (Injeksjon, Conditioning, Blåsing og Ejection). Denne prosessen og relatert utstyr kan håndtere små til store volumer av flasker med forskjellige former og størrelser.

ITo trinnbearbeid plasten støpes først inn i preformen ved hjelp av en sprøytestøpemaskin atskilt fra blåsestøperen. Disse produseres med flaskehalsen, inkludert gjenger på den åpne enden av den lukkede hule preformen. Disse preformene avkjøles, lagres og mates senere inn i en re-heat stretch blåsestøpemaskin. I Two Step Reheat Blow-prosessen blir preformene varmet opp (vanligvis ved bruk av infrarøde varmeovner) over glassovergangstemperaturen, deretter strukket og blåst ved hjelp av høytrykksluft i blåseformene.

To-trinns-prosessen er mer egnet for svært store volumer av beholdere, 1 liter og mindre, med svært konservativ bruk av harpiks som gir stor styrke, gassbarriere og andre egenskaper.

Legg til din kommentar